Wat is het flipperen van een deur?

Het flipperen van een deur is een inbraakmethode waarbij een dun voorwerp, zoals een plastic kaart, creditcard of een speciale flipperkaart, wordt gebruikt om een niet volledig afgesloten deur te openen. De inbreker steekt het dunne voorwerp tussen de deur en het deurkozijn, vlakbij het slot. Door vervolgens druk uit te oefenen en te wrikken, probeert de inbreker het slot open te flippen zonder de noodzaak van een sleutel. Deze methode is vaak succesvol bij deuren waarvan de vergrendeling niet volledig in het slot is geschoven of bij deuren met zwakke sloten. Het is belangrijk om te weten dat deur flipperen vooral effectief is bij oudere sloten en minder bij modernere sloten.

Waarom is het flipperen van deuren zo gevaarlijk?

Het flipperen van deuren is een gevaarlijke inbraakmethode omdat het een relatief eenvoudige en snelle manier is voor indringers om toegang te krijgen tot een gebouw. Deze methode vereist geen geavanceerd gereedschap of bijzondere vaardigheden, waardoor het voor veel mensen toegankelijk is. Hier zijn enkele redenen waarom het flipperen van deuren als gevaarlijk wordt beschouwd:

Snelheid

Het proces van deurflipperen kan zeer snel worden uitgevoerd, vaak in enkele seconden. Dit maakt het aantrekkelijk voor indringers die snel en onopvallend willen handelen.

Eenvoudig gereedschap

Voor het flipperen van een deur is minimale uitrusting nodig, zoals een dunne kaart of een speciale flipperkaart. Dit maakt het voor indringers laagdrempelig om deze methode toe te passen.

Beperkte sporen

Omdat deurflipperen meestal zonder braaksporen plaatsvindt, kan het moeilijk zijn om achteraf te detecteren. Hierdoor kunnen indringers ongemerkt binnendringen.

Effectief bij zwakke sloten

Het open flipperen van een deur is vooral effectief bij deuren met zwakke sloten of deuren waarvan de vergrendeling niet volledig in het slot is geschoven. Hierdoor wordt het risico op succes voor indringers vergroot.

Hoe kan ik mijn deur beveiligen tegen flipperen?

Het beveiligen tegen deurflipperen is een essentieel aspect van de algemene deurbeveiliging. Door specifieke maatregelen te nemen, kun je het risico op deze inbraakmethode aanzienlijk verminderen. Hier zijn enkele uitgebreidere aanbevelingen om deurflipperen te voorkomen:

Hoogwaardige sloten en cilinders: Investeer in sloten en cilinders van goede kwaliteit die specifiek zijn ontworpen om weerstand te bieden tegen inbraakpogingen, waaronder het flipperen van deuren. Moderne sloten met geavanceerde beveiligingskenmerken kunnen de algemene veiligheid van deuren vergroten.

Veiligheidsbeslag: Overweeg de installatie van veiligheidsbeslag om de cilinder van het slot extra te beschermen. Dit maakt het voor inbrekers moeilijker om met een flipperkaart toegang te krijgen tot het slot.

Anti-kerntrekcilinders: Kies voor anti-kerntrekcilinders om extra bescherming te bieden tegen inbraakmethoden, waaronder cilindertrekken, dat vaak in combinatie met deurflipperen wordt toegepast.

Aandacht voor deurstand: Zorg ervoor dat de deur correct sluit en vergrendelt. Een deur die niet volledig in het slot valt, kan kwetsbaar zijn voor het flipperen. Regelmatig onderhoud van de deuren is van belang.

Bewustwording en educatie: Creëer bewustzijn bij bewoners of gebruikers van een pand over de risico’s van deurflipperen. Moedig veiligheidsgewoonten aan, zoals het altijd volledig vergrendelen van de deur, om de algehele veiligheid te bevorderen.

Door een combinatie van deze maatregelen toe te passen, kun je de beveiliging van deuren versterken en het risico op deurflipperen minimaliseren. Het is altijd verstandig om de specifieke behoeften van jouw situatie te overwegen en wellicht een beveiligingsexpert te raadplegen van DeurenBeveiligen.nl voor advies op maat.