Wat is cilindertrekken?

Cilindertrekken, ook bekend als kerntrekken, is een inbraakmethode waarbij een inbreker probeert de cilinder van een cilinderslot uit de deur te trekken. Deze methode maakt gebruik van speciaal gereedschap, waarmee de inbreker de cilinder forceert en zo toegang krijgt tot het slot. Het is een snelle en geruisloze methode die effectief is tegen traditionele cilindersloten die op veel deuren worden gebruikt. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze inbraaktechniek en te overwegen om beveiligingsmaatregelen te nemen om je woning te beschermen.

Waarom is cilindertrekken zo gevaarlijk?

Cilindertrekken is een gevaarlijke inbraakmethode omdat het snel en relatief geruisloos kan worden uitgevoerd, waardoor inbrekers snel toegang kunnen krijgen tot een gebouw. De methode maakt gebruik van speciaal gereedschap, zoals een kerntrekker, waarmee de cilinder van een cilinderslot uit de deur wordt getrokken.

Wat deze techniek zo gevaarlijk maakt, is dat het een wijdverbreide kwetsbaarheid blootlegt in veel traditionele cilindersloten die op deuren worden gebruikt. Door de eenvoud en effectiviteit van cilindertrekken kunnen inbrekers zonder veel moeite en met minimale sporen van inbraak toegang krijgen tot een pand.

Het risico van cilindertrekken heeft geleid tot de ontwikkeling en populariteit van anti-kerntrekcilinders en andere beveiligingsmaatregelen om deze specifieke zwakte te verhelpen. Het is belangrijk voor huiseigenaren en bedrijven om op de hoogte te zijn van deze inbraakmethode en passende maatregelen te overwegen om de beveiliging van deuren te verbeteren en ongeautoriseerde toegang te voorkomen.

Hoe kan ik mijn deur beveiligen tegen het cilindertrekken?

Kerntrekbeslag en anti-kerntrekcilinders vormen samen een krachtige oplossing tegen cilindertrekken. Hier is een korte uitleg van beide:

Kerntrekbeslag:

  • Functie: Kerntrekbeslag, ook wel veiligheidsbeslag of deurbeslag genoemd, beschermt de cilinder van het slot tegen cilindertrekken.
  • Kenmerken: Het beslag heeft een speciale constructie met een ingebouwde kerntrekbeveiliging. Het voorkomt dat een inbreker een grip kan krijgen op de cilinder en deze uit het slot kan trekken.
  • Installatie: Kerntrekbeslag wordt over de cilinder geplaatst en is vaak voorzien van extra beveiligingslagen om de deur te beschermen tegen verschillende inbraakmethoden.

Anti-kerntrekcilinders:

  • Functie: Anti-kerntrekcilinders zijn speciaal ontworpen cilinders die bestand zijn tegen de inbraakmethode van cilindertrekken.
  • Kenmerken: Deze cilinders hebben vaak versterkte materialen, speciale vormen, en andere technologieën die cilindertrekken bemoeilijken of voorkomen.
  • Certificering: Kwalitatieve anti-kerntrekcilinders kunnen certificeringen hebben, zoals het SKG-keurmerk, wat aangeeft dat ze voldoen aan bepaalde veiligheidsnormen.

Gecombineerde aanpak: Het installeren van zowel kerntrekbeslag als anti-kerntrekcilinders zorgt voor een gelaagde beveiliging. Deze gecombineerde aanpak verhoogt de weerstand tegen cilindertrekken aanzienlijk en maakt het voor inbrekers moeilijker om toegang te verkrijgen tot jouw woning via deze methode.